Ce sunt fondurile deschise de investitii?
Fondurile deschise de investitii sunt entitati administrate de societatile de administrare a investitiilor (SAI) si care au ca principal scop acumularea de fonduri (de bani) de la persoane si administrarea acestora, conform politici investitionale a fondului si in scopul obtinerii unui randament cat mai mare. Profiturile realizate sunt redistribuite prin rascumpararea unitatilor de fond de catre investitori.
Accesul la un astfel de fond deschis de investitii se poate realiza in mod liber si direct de catre orice persoana care doreste sa cumpere unitati de fond.
Spre deosebire de fondurile deschise de investitii, fondurile inchise de investitii se adreseaza unui numar restrans de investitori considerati eligibili si accesul general la acest timp de fonduri este, astfel, restrictionat.
Cat de riscante sunt investitiile in fonduri mutuale?
Riscul implicat de investitiile in fonduri mutuale difera atat in functie de profilul de risc pe care fondul il adopta pentru plasamentele sale, adica de structura plasamentelor, cat si de calitatea titlurilor in care fondul decide sa plaseze banii. In general, tipurile de risc la care sunt expusi banii investitorilor sunt mentionate in prospectul fiecarui fond.
Totusi, pentru a diminua la minim riscurile la care sunt expusi investitorii piata fondurilor este reglementata strict, iar valoarea unitatilor de fond este garantata de catre depozitarul fondului.
In ce sunt investiti banii acumulati in fondurile de investitii?
– Disponibil la vedere
– Depozite bancare
– Titluri de stat
– Certificate de depozit
– Actiuni tranzactionate (BVB,RASDAQ sau piete externe)
– Obligatiuni municipale (ne)tranzactionate
– Obligatiuni corporative (ne)tranzactionate
– Actiuni netranzactionate
– Alte active, inclusiv sume in tranzit
Care sunt tipurile de fonduri de investitii?
Fonduri monetare (risc minim) – plasamente : 90% intrumente monetare; max. 10% obligatiuni
Fonduri de obligatiuni si intrumente cu venit fix (risc mediu) – plasamente: 90% instrumente monetare si obligatiuni; max. 10% actiuni
Fonduri diversificate (risc mediu) – plasamente :55% instrumente monetare si obligatiuni; max. 45% actiuni
Fonduri de actiuni (risc ridicat) – plasamente : peste 45% actiuni
Cum cumpar unitati de fond?
Modul in care un investitor in fonduri mutuale poate cumpara unitatile de fond difera la fiecare societate de administrare fiind parte a politicii de distributie a produselor, insa exista cateva modalitati uzuale, utilizate de aproape toate sociatetile de administrare investitii (SAI).
Acestea sunt:
1) Completarea formularului de adeziune la fond si trimiterea acestuia la sediul societatii (personal, prin fax sau prin email). In acest caz sumele reprezentand contravaloarea unitatilor de fond trebuie virate in contul societatii de administrare prin ordin de plata. De regula, pretul de emisiune la care are loc subscrierea este cel valabil in ziua in care banii sunt inregistrati in contul Fondului.
2) Prin intermediul unitatilor unei societati bancare. In momentul de fata majoritatea societatilor de administrare au conventii de distributie si cu o banca. Astfel, pe langa societatile de administrare care au in spate societati bancare, si alti admnistratori au astfel de conventii – de exemplu Globinest (admnistratorul fondurilor Transilvania si Napoca are incheiata o conventie de distributie cu Banca Transilvania).
Societatea care are cea cea mai larga retea de dstributie banca este Certinvest care are semnate conventii de distributie cu Banca Transilvania, Bank Leumi, CEC, BCR (toate fondurile) si Libra Bank (doar pentru fondurile Intercapital si Capital Plus).
3) Prin intermediul unei societati de brokeraj. Astfel, brokerul poate decide sa recomande potentialilor ivestitori nu doar societati listate la bursa ci si fonduri de investitii, in cazul in care considera ca profilul de risc al inestitorului este mai potrivit pentru o asemenea investitie. (Un astfel de exemplu este cel al Globinvest care isi distribuie unitatile de fond si prin intermediul SSIF IFB Finwest).
Cum rascumpar unitatile de fond?
Rascumparea unitatilor de fond se poate realiza, de regula, fie apeland direct la societatea administrator, fie la unul dintre intermediari. In cele mai multe cazuri rascumpararea nu se realizeaza pe loc, ci in termen de maxim doua zile de la completarea cererii de rascumparare.
O tendinta recenta care credem ca se va manisfesta tot mai accentuat in perioada urmatoare va fi si deschiderea de locatii proprii de retail de catre societatile de administrare investitii, locatii in care acestea vor acorda consultanta si vor oferi posibilitatea cumparii si rascumparii titlurilor.
Articol preluat FondInvestitii.ro (totul despre fondurile de investitii)